skip to Main Content

Edició:
2020

AMPA que el presenta:

Escola Joan XXIII

Població:
Les Borges Blanques

Modalitat:
Tothom a l’AMPA/AFA

Breu descripció del projecte:

La campanya “Va, qui entra” és una iniciativa de l’Associació de Mares i Pares d’Alumnes de l’escola pública Joan XXIII de les Borges Blanques dirigida a les famílies del centre amb la finalitat de convidar-les a participar activament a l’AMPA, entrant a formar part de la junta. El format d’aquesta campanya va ser el d’un vídeoclip protagonitzat per mares i pares, buscant així una forma atractiva, divertida per arribar al màxim nombre de famílies. El videoclip, que es va gravar íntegrament el 25 de maig de 2019 i es va estrenar el 3 de juny de 2019, és una paròdia de la cançó “Malamente” de la cantant catalana Rosalía. La lletra de la cançó convidava a les famílies a formar part de la nova junta de l’AMPA, explicant també part dels projectes i activitats que s’hi realitzen, posant l’accent en el “Projecte Pati”, un projecte ambiciós i de futur treballat des de l’AMPA i l’equip directiu del centre, i que preten convertir l’escola en un centre modern, més inclusiu, divers i adaptat a les necessitats de tots els alumnes i equip docent. El vídeoclip va superar l’àmbit local, com demostra que diversos mitjans comarcals, provincials, catalans i estatals se’n fessin ressò, ja que va ser una crida extrapolable a les realitats d’altres centres escolars.
Videoclip “Va qui entra”: https://youtu.be/Fq3Ha_x22FM

Pressupost:

Tot i que necessitarem tot el suport econòmic per realitzar el Projecte Pati, implicant-hi fonamentalment les institucions locals i nacionals, el cost de la campanya “Va qui entra” ha estat de zero euros gràcies a la generositat de totes les persones, entitats i negocis que ens han volgut ajudar.

Obstacles a vèncer:

Principalment, trencar amb la visió de servei, opacitat i mínima gestió que moltes famílies tenen de les AMPAs/AFAs. Volem crear espais de participació i debat entre famílies que superin aquesta lògica.

Col·laboradors:

Direcció, Professorat, Famílies, Entitats locals, Altres

Delegació:

Garrigues

Paraules Clau:

#vaquientra, Participació de les famílies, Educació infantil i Educació primària, Cooperació famílies-escola, Comunicació famílies-AMPA.

Nivell Educatiu:

Infantil i primària

Valors clau:

Volem trencar amb la percepció de l’AMPA com un servei més i posar els fonaments per crear un espai més transparent, participatiu, obert i plural, on totes les famílies s’hi sentin interpel·lades. I és amb el “Projecte Pati” i tot el que representa, com a projecte més immediat, on volem començar aquesta nova etapa. Volem fer-nos més visibles a les xarxes socials i aprofitar les noves tecnologies que tenim al nostra abast per millorar els canals de comunicació amb les famílies del centre.

Materials necessaris:

Bàsicament, tots els elements que apareixen al videoclip. Furgonetes, toros, motocicletes, vestuari, equip de gravació (Sara Boldú), estudi de gravació (Masterlands Studio), etc…

Necessitats ateses:

Aquesta campanya va ser una crida fonamental per tal d’apropar l’AMPA a les famílies. Els resultats no podien ser millors. Per primer cop vam superar el nombre de famílies participants a l’Assemblea General Ordinària i a la primera reunió constitutiva. S’han creat diferents comissions dins de l’estructura que permeten multiplicar els espais de participació a totes les famílies del centre. El projecte Pati ja ha començat a donar els primer passos amb les primeres inversions, i aquests dies hem publicat diversos audiovisuals virtuals en 3D del “Projecte Pati”.

Persones necessàries:

Per a la realització del vídeo vam comptar amb moltes famílies del centre, professorat, conserges, exalumnes, comerços i empreses del poble, i amics. Totes elles ens van ajudar de forma desinteressada, i els hi estarem eternament agraïts. El videoclip és una paròdia de l’original “Malamente (Cap. 1: Augurio)” de la cantant catalana Rosalia Vila i Tobella (https://www.youtube.com/watch?v=Rht7rBHuXW8). Veu: Heura Gaya. Gravació, mescla i masterització de la cançó: Joan Maria Morlans (Masterlands Studio). Gravació, fotografia i muntatge del vídeo: Sara Boldú. Autoria de la cançó original: Rosalía Vila, Pablo Díaz Reixa i Antón Álvarez Alfaro. Agraïments: Equip directiu, mestres i conserges de l’escola Joan XXIII de les Borges Blanques, Diables Borjuts, Fusteria Viladegut, Construccions Jordi Bellmunt, Jordi Reñé, Merceria Cal Fum, Jordi Boldú i Pizzeria Pandemonium.

Objectius:

Volem fomentar la participació i crear una estructura que faciliti engegar projectes importants més enllà de les activitats del curs i la gestió del dia a dia. Volem dotar l’AMPA de prou múscul social, tant per donar el suport necessari a l’equip docent i directiu de l’escola, com per convertir-nos en un actor important i a tenir en compte dins de la comunitat educativa. Volem projectar-nos i visibilitzar-nos a nivell municipal per tal de tenir veu en tots els temes que ens afectin tant directament com indirectament. Un d’aquests projectes és el “Projecte Pati”, una proposta treballada des de l’AMPA i l’equip directiu del centre per millorar en profunditat el pati de l’escola pública Joan XXIII i fer possible que les 800 hores que els nostres fills i filles passen al pati durant l’etapa escolar serveixin per afavorir l’aprenentatge, cohesió i igualtat. L’escola Joan XXIII ha acollit moltes generacions d’infants des de que es va inaugurar el 1934 i s’ha anat actualitzant constantment amb millores de tot tipus. Ara, però, creiem que estem en un moment que podem fer un salt endavant, per al qual comptem amb la complicitat de l’equip directiu, i preparar el recinte per arribar al centenari com un centre

Període d’execució:

Data inici periode d’execució: 01/04/2019
Data final periode d’execució: 14/06/2019

Destinataris:

A tota la comunitat educativa i en especial a les famílies de l’escola.

DADES PERSONA DE CONTACTE:

AMPA:
AMPA ESCOLA JOAN XXIII

Correu electrònic de contacte:
joan23ampa@gmail.com

VA, QUI ENTRA?
Back To Top