skip to Main Content

Edició:
2020

AMPA que el presenta:

AMPA Escola Ítaca

Població:
Manresa

Modalitat:
Tothom a l’AMPA/AFA

Breu descripció del projecte:

Consisteix en trobades mensuals de mares i pares de l’escola per a conèixer-se i compartir una tarda-vespre junts mitjançant la realització d’una activitat conjunta. L’activitat és la d’aprendre a cuinar un àpat típic d’un país concret i menjar-lo junts. L’activitat es realitza un divendres a la tarda a partir de les 17h i finalitza a les 22h després d’haver sopat. En cada trobada hi ha un país protagonista i els pares/mares de l’escola voluntaris procedents d’aquell país juntament amb la mare responsable de l’activitat pensen un menú (primer plat, segon plat, beguda típica i postres) i compren els ingredients. El dia del taller es preparen aquests plats utilitzant la cuina de l’escola. Els pares/mares voluntaris del país protagonista mostren a la resta de participants del taller com es preparen i compten amb l’ajuda d’aquests per a realitzar-los. Una vegada finalitzat es sopa tots junts al menjador de l’escola. L’activitat acaba recollint i netejant la cuina i el menjador per tal de deixar-ho tot a punt per al següent dia d’escola. Els participants del taller, en acabar, contribueixen econòmicament amb la modalitat de taquilla inversa. Els diners que es recullen serveixen per a pagar els ingredients comprats i el sobrant va a parar al fons de la comissió solidària de l’escola. Aquests tallers s’organitzen des de la comissió solidària de l’escola que vetlla per a la igualtat d’oportunitats per a totes les famílies de l’escola i que no hi hagi cap alumne que deixi de participar en les activitats escolars degut a motius socio-econòmics.
Durant el curs 2018-2019 es van realitzar cinc tallers: cuina marroquina (26/10/18), cuina senegalesa (30/11/18), cuina moldava (15/02/19), cuina índia (22/03/19), cuina xinesa (31/5/19).

Pressupost:

El pressupost per a cada taller és d’una mitjana d’uns 80-100 euros. Els tallers són autosuficients ja que els participants contribueixen econòmicament al finalitzar el taller mitjançant taquilla inversa.

Obstacles a vèncer:

– Cal convèncer a les famílies dels països protagonistes d’implicar-se en la preparació del taller, buscar el temps per a fer-ho i per a comprar els ingredients. Aquesta no és una tasca fàcil ja que les diferències culturals, idiomàtiques i de costums a vegades posen traves a aquesta fita.
– Animar a les famílies a participar dels tallers (cal assistir sense els infants). Com que es prepara el menjar i després es comparteix l’àpat, la durada del taller és d’unes 5h, cosa que fa que no totes les famílies es puguin organitzar per a assistir-hi.

Col·laboradors:

Famílies

Delegació:

Bages

Paraules Clau:

Participació, comunitat, cultura, cuina, compartir, treball en equip.

Nivell Educatiu:

Infantil i primària

Valors clau:

Participació: la jornada fomenta la participació dels pares i mares de l’escola, especialment aquelles que preparen el taller i també les que hi participen.
Cohesió i treball en equip: les famílies del país protagonista treballen en equip per organitzar el menú i el taller i les famílies participants es posen a la seva disposició per ajudar en la preparació dels plats (tallar verdures, coure…).
Respecte i visibilitat: el taller de cuines del món promou el respecte entre diferents cultures a través de la cuina i dóna visibilitat i protagonisme a cultures que són minoritàries en el conjunt de l’escola.

Materials necessaris:

Ingredients per a cuinar els menús escollits. Es compren amb els diners que es fan en el propi taller. És una activitat autosuficient i que genera excedent.
Estris de cuina i cuina. El taller es realitza a la cuina de l’escola i amb els estris de cuina de l’escola.

Necessitats atesses:

Aquest projecte dóna resposta a la necessitat de fomentar els vincles entres les famílies de l’escola, especialment entre famílies de diferents orígens amb l’objectiu final de que el màxim nombre de famílies s’impliquin en el projecte educatiu de l’escola a través de la creació de complicitat, vincles i coneixença entre elles.
Per altra banda i gràcies als guanys que proporcionen aquests tallers, es disposa de diners per tal de portar a terme els projectes d’igualtat social que es promouen des de la CAFI.

Persones necessàries:

Les persones necessàries en aquest projecte són: Comissió Solidària de l’escola que organitza els tallers, famílies del país protagonista que ajuden a organitzar un dels tallers i famílies que participen dels tallers.

Objectius:

La cuina és un espai íntim, compartir-la dóna lloc a situacions on l’ambient és relaxat, on les converses sorgeixen de manera espontània.
El principal objectiu d’aquest projecte és el de crear vincles i crear comunitat entre les famílies de l’escola, treballant especialment el vincle entre les famílies de diferent origen i creant així teixit social i facilitant la coneixença intercultural.
L’altre objectiu és el de donar l’oportunitat a les famílies de l’escola d’aprendre a cuinar plats d’altres cultures del món, o sigui, aprendre a cuinar coses noves i diferents.
Finalment, un objectiu més secundari és el de recollir diners per a les activitats de la Comissió de Solidaritat de l’escola que vetlla per a la igualtat d’oportunitats de totes les famílies. Aquesta comissió organitza i realitza una sèrie d’activitats durant el curs entres les quals es troben aquests tallers de cuina del món.

Període d’execució:

Data inici periode d’execució: 17/09/2018
Data final periode d’execució: 17/06/2019

Destinataris:

El projecte va dirigit a totes les famílies de l’escola. La participació i implicació de les famílies té dues categories: implicació per a preparar un taller (famílies del país protagonista) i implicació per a assistir i participar del taller (resta de famílies de l’escola).
Aquests tallers es poden realitzar gràcies a la complicitat de tota la CAFI (nom que rep l’associació de mares i pares de l’escola), l’empresa que gestiona la cuina de l’escola i de les cuineres de l’escola, que cedeixen l’espai i els estris de cuina.

DADES PERSONA DE CONTACTE:

AMPA:
AMPA Escola Ítaca

Correu electrònic de contacte:
cafi@escolaitaca.cat

TALLER CUINES DEL MÓN
Back To Top