skip to Main Content

Edició:
2020

AMPA que el presenta:
AFA Fructuós Gelabert

Població:
Barcelona

Modalitat:
Transformem la societat

Breu descripció del projecte:

Durant el curs 2018-2019 es van dur a terme una campanya de sensibilització englobades i presa de consciència al voltant de la discriminació de gènere. La campanya va constar de 3 accions, la primera lligada al Nadal, la segona entorn del carnestoltes i la darrera coincidint amb la celebració de Sant Jordi.
Amb les joguines no s’hi juga: Les joguines es revolucionen, s’organitzen formant un sindicat per reclamar que les joguines no tenen gènere, amb una especial interpel·lació al Pare Noel, Tió i Reis. Aquesta acció va constar de la creació de 3 vídeos, que es van difondre un cada setmana, i diferent material complementari lligat amb el contingut de cada video: un carnet d’afiliació al sindicat (buscant la complicitat dels infants que havien de complementar el carnet afiliant una joguina pròpia i penjar-lo al vestíbul de l’escola), penjada de cartells amb la suposada convocatòria de manifestació per part de les joguines i finalment portades (fictícies) de diaris que recollien l’impacte de la massiva protesta de les joguines.
Carnestoltes lliure d’estereotips: Díptic il·lustrat amb recomanacions per viure un carnestoltes lliure d’estereotips, amb el lema “Disfressa’t del que més t’agrada”. Es van penjar quatre models de cartells a l’escola perquè els veiessin els infants i famílies i es va repartir un díptic per les famílies amb un text amb recomanacions per viure un carnestoltes lliure de rols i estereotips.
Lectura crítica de la llegenda de Sant Jordi: Díptic amb l’auca de la llegenda, que es va repartir a totes les famílies, acompanyada de les suposades reflexions (amb molt d’humor) dels protagonistes, posant també l’accent en l’absurditat d’alguns dels rols i moments de la llegenda.

Enllaços vídeos:
Part 1 https://www.youtube.com/watch?v=KWjbVJv7Dpw
Part 2 https://www.youtube.com/watch?v=G_HHSrX5TQw
Part 3 https://www.youtube.com/watch?v=PxdWfXisCIU

Pressupost:

Material per la gravació dels videos: 36,81
Fotocòpies (es van fer a l’escola però hem fet un càlcul aproximat): 35€

Obstacles a vèncer:

Els propis de qualsevol campanya de conscienciació i sensibilització en temes d’igualtat: rols establerts, pors i incomoditats que suposa la reflexió i crítica a dinàmiques culturals molt establertes.

Col·laboradors:

Direcció, Professorat, Famílies, Infants i joves

Delegació:

Barcelona

Paraules Clau:

Gènere, joguines, tradicions, Nadal, rols, nens, nenes, infants, hipersexualització, carnestoltes, contes.

Nivell Educatiu:

Infantil i primària

Valors clau:

Igualtat, no-discriminació, identificació, apoderament, autoestima, civisme, cooperació, diversitat, ètica, humor, identitat, inclusió, empatia.

Materials necessaris:

Tots els materials han estat realitzats per pares i mares de l’escola, que s’hi han dedicat de manera voluntària.
Amb les joguines no s’hi juga: guió, preproducció, rodatge, producció i muntatge. Impressió dels carnets del sindicat, cartells de la manifestació i notícies dels diaris.
Carnestoltes lliure d’estereotips: disseny dels cartells i impressió i elaboració i impressió d’un díptic informatiu que es va repartir a totes les famílies.
Lectura crítica de la llegenda de Sant Jordi: disseny de l’auca i impressió

Necessitats atesses:

Des de la Comissió de Gènere de l’AFA vam detectar la necessitat de començar a treballar temes de gènere a l’escola i per aquest motiu es va crear la comissió. Aquesta necessitat va ser compartida per l’equip directiu. Com que era el primer any, vam decidir idear aquesta campanya perquè ens semblava que era una bona manera de començar a introduir aquest tipus de reflexió a l’escola i a l’hora ens servia de presentació i difusió de l’existència de la Comissió.

Persones necessàries:

Aquesta campanya ha comptat amb l’organització i planificació de tota la comissió de gènere (formada per unes 15 persones) i la coordinació amb la Direcció del centre i l’equip de mestres. Aquí comptabilitzem només les persones necessàries per elaborar cada bloc de materials. En la difusió, la reflexió i el debat hi ha participat la majoria de la comunitat educativa.
Amb les joguines no s’hi juga: aquesta acció és la que va necessitar de la participació de més persones, entre la gravació, edició dels vídeos i elaboració del material complementari. 15 persones.
Carnestoltes lliure d’estereotips: 3 persones.
Lectura crítica de la llegenda de Sant Jordi: 5 persones.

Objectius:

Les tres accions busquen sensibilitzar i prendre consciència de tota la comunitat educativa al voltant de la discriminació de gènere. La idea és que, a partir de moments concrets, ben coneguts els infants, es pot plantejar la reflexió i el debat en diferents nivells d’anàlisi, podent doncs fer una campanya dirigida a tota la comunitat educativa, tant als infants com les famílies i mestres. Cadascuna de les accions tenia un objectiu concret:
Amb les joguines no s’hi juga: es vol lluitar contra els estereotips de gènere a l’hora de triar les joguines dels infants, per trencar amb els històrics rols socials i de gènere i la limitació que els estereotips suposen per als nens i nenes a l’hora de jugar.
Carnestoltes lliure d’estereotips: reflexió sobre un Carnestoltes lliure d’estereotips oferint algunes recomanacions adreçades a les famílies i que es pot estendre als estereotips en la roba i l’aspecte en general.
Lectura crítica de la llegenda de Sant Jordi: incentivar la reflexió i la lectura crítica de la tradicional llegenda de Sant Jordi per tal d’identificar els trets discriminatoris i propiciar també una reflexió sobre l’amor romàntic i els rols de gènere en moltes llegendes, pel·lícules etc.

Període d’execució:

Data inici periode d’execució: 05/12/2018
Data final periode d’execució: 23/04/2019

Destinataris:

La campanya va dirigida a tota la comunitat educativa: alumnes, famílies i docents, i per això les tres accions tenen diferents nivells de lectura de manera que se’n pot fer una aproximació més bàsica dirigida sobretot als infants més petits, o un anàlisi més ric i detallat, de cara als infants dels cursos superiors, famílies i equip de mestres. És per això, també, que en els tres casos es va optar per un suport visual que facilita que arribi a tothom i que permet establir una base per generar debat, reflexió i converses a diversos nivells. A més a més, vam comptar amb l’estreta col·laboració de l’equip de mestres, que va fer servir també els materials a l’aula.
Totes les accions, a part dels seus suports originals, es van difondre via whatsapp i xarxes socials, arribant així encara a més famílies i acabant-se estenent el seu abast molt més enllà de l’escola.

DADES PERSONA DE CONTACTE:

AMPA:
AMPA Fructuós Gelabert

Correu electrònic de contacte:
presidencia.afa@fructuosgelabert.cat

REPENSEM LES TRADICIONS
Back To Top