skip to Main Content

Edició:
2022

AFA que el presenta:
AMPA Escola Honorable Josep Tarradellas

Població:
El Prat de Llobregat

Modalitat:
Fem xarxa per la qualitat educativa

Breu descripció del projecte:
La proposta que neix de l’AMPA Tarradellas, a les que es van sumar la de l’escola del Parc i Jacint Verdaguer del Prat, amb els seus propis projectes ,per tal de poder celebrar i fer extensiva la diada de Sant Jordi a nivell de tota la ciutat i poder celebrar-la en les condicions de pandèmia. Va comptar amb la col·laboració del programa Lecxit i la Biblioteca Antonio Martín, l’Ajuntament, escoles, comerços i Pratactiu, El Prat ràdio o El baúl de Pilarín.
Es van organitzar 5 activitats diferents per dur a terme del 19 al 25 d’abril, obertes a tota la ciutat.
Les famílies de l’AMPA Tarradellas van organitzar una gimcana amb 23 proves a través de codis situats a l’exterior d’escoles, centres cívics, biblioteca, comerços o altres equipaments, per resoldre enigmes relacionats amb la literatura infantil i juvenil (endevinalles, trencaclosques, preguntes sobre llibres, criptogrames).
La capacitat d’adaptació a les circumstàncies que ens envolten amb una pandèmia va fer possible que l’AFA Jacint Verdaguer fos capaç de donar màxima importància als infants, adaptant un text teatral de creació i convertint-lo en un conte radiofònic (Un món amb futur) amb la mirada posada en ells, fent possible que desenvolupessin la seva imaginació amb uns personatges i una recreació ambiental que van permetre emprar eines que no són les més evidents, com per exemple la vista. Tot aquest projecte s’enfoca en el reciclatge i la cura del planeta de la qual tots i totes som responsables.
La comissió de teatre de l’AFA de l’Escola del Parc, va organitzar una actuació de la llegenda de Sant Jordi, mitjançant un recorregut en bicicleta per la ciutat, apropant la llegenda a petits i grans amb representacions a diferents punts.
La Biblioteca Antonio Martín va crear una bústia perquè els infants dipositessin dibuixos sobre personatges literaris, creant diferents punts de llibre.
Els nois/es que participant al Lecxit van enregistrar recomanacions literàries formant part de la gimcana literària.

Pressupost:
200€ gimcana
532€ Conte
Sant jordi sobre rodes 175€

Obstacles a vèncer:
Restriccions d’accés als centres educatius, restriccions sanitàries i dificultat per coordinar presencialment el projecte, dificultat per organitzar activitats que responguessin a la normativa vigent.
Donat que una part de les accions es desenvolupava a l’espai públic va ser especialment delicat el fet de poder garantir que no es generessin aglomeracions , distribuint les accions per tota la ciutat, evitant que generessin contacte.
Generar la motivació suficient per tirar endavant el projectes malgrat el desgast i les situacions d’afectació personal per part de les famílies.

Col·laboradores:
Famílies, Entitats locals, Administració pública

Àrea territorial:
Baix Llobregat

Paraules Clau:
Sant Jordi, AFA, AMPA, El Prat, Educació, Cultura, comunitat, famílies, pratijordi, participació.

Nivell Educatiu:
Infantil i primària

Valors clau:
Treball comunitari, participació de les famílies, col·laboració amb agents de ciutat, corresponsabilitat educativa, recuperació dels vincles i de les activitats durant la pandèmia, posar en valor la potència i la diversitat de famílies dels centres educatius. Voluntariat per la promoció de valors culturals. Valor de l’esforç col·lectiu amb un objectiu comú.

Materials necessaris:
Creació de materials gràfics, d’il.lustració i tecnològics per la gimcana, vestuari i bicicletes per Sant Jordi sobre rodes, estudi gravació pel conte radiofònic, recursos audiovisuals pels booktubbers i material fungible per la bústia literària.

Necessitats ateses:
Difondre els valors cultural i potenciar el treball col.laboratiu entre les famílies dels centres educatius i la ciutat.
Recuperar l’activitat a l’espai públic adaptant-la a les mesures sanitàries existents a través d’activitats culturals i educatives
Promoure els vincles entre les famílies dels centres i entre les AFA i AMPA de la ciutat.
Promoure activats en família i dinamitzar la celebració de la diada a la ciutat
Crear projectes conjuntament entre les AFA i professionals de l’educació a la ciutat.

Persones necessàries:
AFA i AMPA, famílies dels centres, departament d’educació Ajuntament , infants i personal tècnic del Lecxit, biblioteca municipal, responsables dels centres cívics, tècniques del Prat Ràdio, El baúl de Pilarín, comerços.

Objectius:
Fer possible la celebració de la diada de Sant Jordi dins la situació de pandèmia sense perdre la seva essència cultural i fent-la extensiva a tota la ciutat a través d’una acció col·lectiva, que permetés la vinculació de les AFA i famílies dels centres educatius amb altres agents de ciutat, per tal que aquest treball en xarxa generés diverses accions al voltant de l’objectiu principal i a l’abast de tota la ciutadania.
Fomentar la participació directa de les famílies en la creació de les diferents activitats i en el desenvolupament de les fases del projecte, posant en valor les seves inquietuds i capacitats culturals, artístiques , tecnològiques o de treball amb la comunitat.
Generar vincles de col·laboració entre les famílies dels centres i altres agents educatius i projectes de la ciutat ( centres cívics, biblioteca, Lecxit, El Prat Ràdio, departament d’ educació) per avançar en la corresponsabilitat i en la importància de l’educació a la ciutat.
Fer conscient de la qualitat i l’impacte que genera el treball col·laboratiu i en xarxa amb altres agents educatius de la ciutat a més a més de donar visibilitat a projectes educatius ja existents que prenen un paper més actiu, sumant-se al projecte.

Període d’execució:
-Data inici període d’execució: 01/03/2021
-Data final període d’execució: 27/04/2022

Destinatàries:
Famílies de les escoles i a la resta de la ciutadania del Prat de Llobregat

Més informació:
Descarrega el material annex.

Pratijordi 2021
Back To Top