skip to Main Content

Edició:
2019

AMPA que el presenta:
AMPA El Frigolet

Població:
Porqueres

Modalitat:
Transformem la societat

Breu descripció del projecte:

Som una escola petita, però amb un gran projecte educatiu que inclou un menjador just, saludable, de proximitat i inclusiu.
Durant aquest curs 2017-2018 aquest model de menjador s’ha vist amenaçat per la iniciativa d’aprovació d’un nou decret de menjador per part del Departament d’Ensenyament, que va en contra dels valors principals del nostre espai de menjador.
La nostra lluita s’inicia amb les dificultats d’arribar a un acord amb el Consell Comarcal per tal de poder mantenir el model de gestió del menjador. D’acord amb la llei de contractació pública, el Consell Comarcal volia assumir la gestió del menjador de les escoles de la comarca.
La principal via ha estat implicar a tota la comunitat educativa, promovent i col•laborant en accions a favor de l’autogestió del menjador, el 21 de maig es va assistir a la manifestació davant de l’Ajuntament de Girona per defensar la gestió dels menjadors de les AMPA’s.
El model de menjador que defensem respon a un model de societat que des del projecte educatiu de l’escola es vol acostar als infants per fer-los més partícips d’una societat més justa i sostenible. Un model d’autogestió basat en l’afavoriment de l’economia local, de proximitat, ecològic, de km 0, amb un baix cost ambiental i de contaminació i que afavoreix la igualtat d’oportunitats. Cap a una transformació social més digne i justa.
Aquest projecte recull la lluita per part de tota la comunitat educativa per aconseguir-ho.

Pressupost:

60 euros de la pancarta

Obstacles a vèncer:

Actualment el decret s’ha aturat, s’està plantejant una Llei que reguli l’espai de migdia. Continuarem lluitant perquè el Consell Comarcal no assumeix la gestió del menjador escolar i puguem continuar gestionant-lo des de l’AMPA. No volem participar en un model de gestió delegada a grans empreses, que monopolitzen el mercat i el negoci dels menjadors escolars. Amb poca qualitat del menjar, grans empreses de producció, a baix cost i amb grans beneficis per les empreses, condicions pèssimes dels treballadors… que no promouen el benestar dels infants, sinó el negoci econòmic.
Els infants realitzen en l’etapa escolar d’educació infantil i primària, 1620 àpats a l’escola. És una dada massa important com per no intentar lluitar per poder oferir-los el millor.
L’alimentació és bàsica pel desenvolupament de l’aprenentatge, el creixement, el benestar… una mala alimentació pot provocar dèficits en l’atenció, i altres conseqüències en la salut. Som el que mengem.
Per les famílies és una prioritat el benestar dels nostres fills i la importància d’un menjar de qualitat i sostenible, en canvi aquesta prioritat no és la mateixa de les grans empreses del sector.

Col·laboradors:

Direcció, Professorat, Famílies, Infants i joves, Entitats locals, Administració pública, Altres

Delegació:

Pla de l’Estany

Paraules Clau:

• Menjador social
• Autogestió
• Implicació
• Qualitat alimentària
• Mobilització
• Fermesa
• Valor humà
• Inclusió

Nivell Educatiu:

Infantil, primària

Valors clau:

Són les accions d’un projecte gran de transformació social, que és possible gràcies a la implicació de les famílies. El nostre lema és que “Les petites coses poden canviar i millorar el món”.
– Implicació:
De les famílies, dels polítics, del equip educatiu, de l’equip de menjador, de l’equip directiu, del consell escolar…
– Qualitat:
Tenir un espai de menjador inclusiu on tot l’alumnat es senti acollit, respectat en la seva diversitat (cultural,de salut, familiar).
L’origen dels productes ha de ser de proximitat, que tingui impacte en l’economia local del productors i del territori. Defensem unes condicions laborals dignes dels treballadors de l’espai de menjador. Són figures claus en el desenvolupament del projecte i han de poder aportar la professionalitat i qualitat al menjador. Apostem per una alimentació sana, de proximitat, ecològica i variada. El model d’autogestió permet controlar tot el procés del producte (compra, cuinat i servei).
– Mobilització:
Accions on les famílies puguin expressar i reivindicar el que defensem i la seva difusió pels mitjans de comunicació i xarxes socials
– Convenciment i fermesa:
Sabem que el model de menjador actual és el millor pels nostres fills/es i no defallirem en la consecució dels objectius
– Xarxa de la comunitat local:
Participació de petits productors, empresaris, ajuntament.

Materials necessaris:

Pancarta amb el lema “amb el menjador no s’hi fa negoci”
Material per les pancartes, i accions.

Necessitats atesses:

El projecte respon a la necessitat de mantenir un espai de menjador escolar de qualitat, i afavoreix l’adquisició d’hàbits saludables i l’atenció a les necessitats individuals dels infants.
Necessitem projectes que aportin valor a un model just de societat, un model on les famílies es sentin implicades i que formen part del poder de decisió sobre l’alimentació dels seus filla/es. El model d’autogestió respon a aquest valor, i el model d’afavorir a grans empreses, desarrelades del territori, i sense condicions de qualitat i de dignitat laboral no hi tenen cabuda.
L’espai de menjador també es contempla com un espai educatiu dins el projecte educatiu de l’escola.

Persones necessàries:

Membres de l’AMPA
Membres de la comisió de la defensa d’autogestió del menjador
Pares i mares voluntaris
Ajuntament
Mestres

Objectius:

– Mantenir el model d’autogestió de l’AMPA i que promou una alimentació de qualitat, que afavoreix l’economia local amb productes de proximitat i temporada i just amb els treballadors.
– Influir en el nou decret o llei d’espai de migdia. Volem que el Departament d’Ensenyament garanteixi la mateixa qualitat que el model actual que financem les famílies.
Activitats:
– Fer una assemblea on es va informar a les famílies de la intenció del Consell Comarcal d’assumir la gestió del servei i del que implicava la pèrdua de la gestió per part de l’AMPA. Es va generar un grup motor format per famílies implicades per liderar la lluita per mantenir l’autogestió del menjador.
– Recollir la informació del nou decret que ens han fet arribar des de FAPAC, i altres plataformes en defensa del model actual.
– Fer difusió de la nostra lluita, amb les xarxes socials i els mitjans de comunicació, per tal de fer-nos visibles.
– Coordinar-nos amb les AMPAs de la comarca del Pla de l’Estany per tal d’anar unides a favor del model de gestió que cada AMPA volgués mantenir, per fer front a la negociació amb el Consell Comarcal.
– Enviar cartes al Síndic de Greuges, al director dels serveis Territorials d’Ensenyament a Girona, a la directora dels Serveis Territorials de Benestar i Família a Girona, al Conseller de Benestar i família i al Conseller del DARP.
– Fer reunions amb el Departament d’Ensenyament a Girona i amb els representants polítics del Consell Comarcal del Pla de l’Estany, per defensar fermament el nostre posicionament.
– Adherir-nos a la Coordinadora d’Ampa’s i AFa’s de les comarques gironines i a lacampanya “amb el menjador no s’hi fa negoci”, per sumar esforços i participar en les mobilitzacions per fer escoltar la nostra veu al Departament d’Ensenyament, en relació a la negociació del nou decret de menjador.

Període d’execució:

08/02/2018 a 31/08/2018

Destinataris:

A tota la comunitat educativa, que forma part del projecte de l’escola, des dels mestres, equip directiu, alumnat, famílies, ajuntament, consell escolar.
Als infants com a principals beneficiaris de la qualitat en el projecte de menjador.
A la societat, perquè coneguin el nostre projecte que a banda de defensar-lo cal posar-lo en valor i que contribueix a millorar la societat fent-la més justa i sostenible.
Als polítics que tenen capacitat de decidir i tenir influència en el decret del nou model de menjador. Perquè puguin apostar per un model digne i de qualitat.

DADES PERSONA DE CONTACTE:

AMPA:
AMPA El Frigolet

Correu electrònic de contacte:
{mail}

LLUITA PER UN MENJADOR JUST
Back To Top