skip to Main Content

Edició:
2021

AFA que el presenta:
AFA Ferrer i Guàrdia

Població:
Granollers

Modalitat:
Transformem la societat

Breu descripció del projecte:

L’AFA de l’escola Ferrer i Guàrdia, en coordinació amb l’escola, organitza el Festival de Cinema a l’Escola. Una jornada de cinema i crispetes, gratuïta i oberta a tothom.

El Festival de cinema a l’escola, te com a finalitat principal formar espectadors/es crítics/es i analítics/es sobre els productes audiovisuals que consumeixen. La proposta vol reforçar el projecte educatiu de centre ( l’art com a forma d’expressió) a partir d’experimentar el cinema en totes les seves facetes, creant un Festival de cinema propi.

El curs 18-19, vam organitzar-ne la primera edició. Quatre pel·lícules de qualitat, en català i adaptades als diferents públics de la comunitat; després de cada pel·lícula vam conversar, debatre i votar si ens havia agradat o no. El festival és obert al barri i a la ciutat i ens hi van acompanyar famílies de tot Granollers.

El curs 19-20, el Festival estava previst pel 25 d’abril i va ser impossible celebrar-lo presencialment degut a la situació pandèmica. Així que AFA i mestres el vam adaptar als “reptes de confinament setmanals” que l’escola feia arribar a totes les famílies. El repte: veure pel·lícules en família i després, parlar-ne. Què ens volia explicar la història? Us ha fet pensar? Què és el que més us ha agradat? I els personatges, us hi sentiu identificats? i després fer-ne una proposta artística.

D’acord amb l’escola, vam treballar una programació adaptada: entre 4 i 7 propostes per cada edat. Vam crear un document amb enllaços a pel·lícules. Hi havia opcions gratuïtes (plataforma eBiblio) i d’altres amb un cost mínim, sempre pensant en donar accés a pel·lícules alternatives de qualitat a totes les famílies. Passat el dia 25, els nens i nenes de l’escola van enviar les seves reflexions en forma de dibuixos i textos.

Aquest curs 2020-21, estem treballant amb l’escola per poder celebrar el III Festival de Cinema a l’Escola el proper 30 de maig de forma presencial; i una sessió de cinema familiar a la fresca a finals de curs (juny).

Pressupost:

El curs 18-19 va tenir un cost de 650€ (Pel·lícules, crispetes i paperines, cartelleria) + les cortines per enfosquir el gimnàs, aportació de l’escola, que a més va aportar la meitat del cost de les pel·lícules 302,50€.

El curs 19-20 no va tenir cap cost ja que l’oferta audiovisual va ser virtual per les circumstàncies de la COVID19.

El curs 20-21 que esperem poder fer el Festival presencial el cost seria de 800€

Obstacles a vèncer:

Bàsicament els obstacles són econòmics:
– Inversió de l’escola per a enfosquir el gimnàs amb la compra de cortines (feta al 2018)
– Cost del projector i de la pantalla (Els Cinemes Edison de Granollers ens els van cedir gratuïtament al curs 2018-2019)
– Cost de la compra de pel·lícules a les empreses productores/distribuïdores per tal de reproduir les pel·lícules legalment
En la versió online del Festival (edició curs 19-20, durant el confinament) vam tenir l’obstacle de la bretxa digital, i també l’econòmica. Vam proposar pel·lícules presents a canals ja coneguts i gratuïts. Vam prioritzar el servei online de Biblioteques (gratuït), i altres plataformes que oferien el visionat més econòmic i de proximitat sense necessitat de subscripció (Filmin, principalment). Vam enviar tutorials a les famílies i van disposar de suport digital per part de l’AFA. Tanmateix, com ja s’ha comentat, la pandèmia mundial va fer que l’any passat féssim una proposta virtual que no va tenir cap cost econòmic per l’AFA tot i que sí per les famílies que van llogar les pel·lícules a les plataformes proposades.

Aquest curs la previsió és que puguem fer el Festival de cinema a l’escola, presencialment.

Col·laboradores:

Direcció, Professorat, Famílies, Infants i joves, Entitats locals, Administració pública

Àrea territorial:

Vallès Oriental

Paraules Clau:

– Cinema alternatiu i de qualitat,
– Comunitat educativa espectadors/es crítics/ques…
– Cultura audiovisual
– Cultura comunitària
– Mirada crítica
– Art transformador
– Capital cultural de les famílies

Nivell Educatiu:

Infantil i Primària

Valors clau:

– Transformació social
– Diversitat – inclusió cultural
– consum crític i responsable
– compromís social
– espai col·laboratiu i de treball conjunt

Materials necessaris:

Per la versió online ens ha calgut- curs 19-20
-Accés a diferents plataformes audiovisuals per poder seleccionar pel·lícules
-Generar guia per accedir a l’eBiblio i a altres plataformes
Per una versió presencial d’enguany, el Festival necessitarà:
Projector i pantalla
Cadires Còpia de les pel·lícules que es vulguin projectar (d’acord amb els drets d’autoria i de reproducció).
Gel hidroalcohòlic i desinfectant

Necessitats ateses:

– Donar un accés igualitari a espais culturals i d’oci alternatius i de qualitat (amb una programació en català i gratuïta) per les famílies , ja que difícilment hi poden accedir.
– Crear un espai de socialització per les famílies per a que ens puguem conèixer i compartir.
– Contribuir a la tasca educativa a partir d’un treball amb els/es alumnes per tal que adquireixin competències per a un consum audiovisual crític
– Reforçar el vincle famílies-equip educatiu, donant suport al projecte educatiu del centre i complementant-lo des de la mirada de les famílies
– Obrir l’escola, connectar-la encara més amb el barri i la comunitat

Persones necessàries:

– Famílies implicades a l’AFA de l’escola Ferrer i Guàrdia; l’entitat s’organitza en comissions, la Comissió de cinema està composada per 7 persones actives.
– La direcció de l’escola i els i les mestres
– La complicitat d’entitats de la ciutat vinculades al cinema (Associació Cultural de Granollers, que gestiona el Cinema Edison i dona suport tècnic al festival).
– Els infants i les famílies de l’escola, com a públic actiu del Festival
– Entitats, veïns i veïnes del barri i de la ciutat de Granollers, ja que és un Festival obert a la ciutat, que convida a entrar a l’escola i a veure i parlar de cinema plegats

Objectius:

1. Formar espectadors/es en el consum de productes audiovisuals de manera crítica
– Aprendre a analitzar una pel·lícula
– Compartir i debatre a partir d’un cinema fòrum
– Conèixer el procés de creació d’una pel·lícula
– En properes edicions, implicar els alumnes de cicle superior en l’organització com la creació del Jurat del Festival, per treballar la mirada crítica (alumnes de sisè)
2. Oferir una programació alternativa i de qualitat, en català, no comercial i gratuïta, a tota la comunitat educativa
3. Sensibilitzar als infants, famílies i la ciutadania de Granollers en el valor transformador de l’art, en aquest cas del cinema
4. Obrir l’escola al barri i a la ciutat, compartir el projecte educatiu vinculat a l’expressió artística
5. Crear un espai de socialització per a la comunitat educativa
6. Enfortir el projecte educatiu de centre

Període d’execució:

Data inici període d’execució: 01/04/2020
Data final període d’execució: 31/05/2020

Destinatàries:

1. Comunitat educativa de l’escola
-Alumnes de tots els cicles
-Mestres
-Famílies

2. A totes les famílies del barri i la ciutat

Festival De Cinema A L’Escola
Back To Top