skip to Main Content

Edició:
2020

AMPA que el presenta:
AFA Joan Coromines

Població:
Mataró

Modalitat:
Transformem la societat

Breu descripció del projecte:

El curs passat l’escola pública Joan Coromines va estrenar l’equip femení de futbol sala de noies de 5è-6è. Aquest va ser un projecte pilot que s’ha mantingut aquest curs amb dos equips, el del curs passat, format ara per exalumnes que cursen 1er d’ESO, i l’equip de nenes de 5è-6è de l’actual curs.
Des de l’inici, l’equip va comptar amb 17 jugadores. El projecte el lideren una educadora i un educador de lleure i un mestre d’anglès, que entrenen als equips voluntàriament, i un grup de famílies que col·laboren en tasques de gestió i difusió. L’activitat és gratuïta, només cal una aportació per adquirir l’equip esportiu. Les famílies han mobilitzat recursos de sponsors per a sufragar despeses (desplaçaments, material esportiu i accions de difusió).
Noies que mai abans havien realitzat cap activitat extraescolar per motius econòmics van poder afegir-se a l’equip esdevenint aquest una eina per a caminar cap a una escola més inclusiva.
L’equip va participar dels jocs escolars de Mataró competint contra equips mixtes constituïts molt majoritàriament per nens. Això va generar una inquietud molt positiva en les comunitats escolars i s’ha traduït en que, enguany, els jocs escolars compten amb una lliga femenina constituïda ja per cinc equips de noies.
Amb aquest projecte, l’escola ha contribuït a fomentar i sostenir la pràctica d’un esport d’equip entre noies, en una edat en que l’activitat esportiva comença a abandonar-se.
L’aprenentatge va més enllà del futbol. S’aprèn a treballar en equip, a superar-se, a atrevir-se a fer allò que mai havien gosat fer i també a entomar les derrotes sense perdre les ganes ni la il·lusió.
El pati de l’escola i la plaça on juga l’alumnat en acabar les classes s’ha transformat en un espai de joc compartit on nens i nenes corren darrere la pilota com mai s’havia vist.

Pressupost:

El cost total del projecte el curs 2018/2019 va ser d’aproximadament 1.623 euros. Cal tenir en compte que els i la entrenadora no perceben cap remuneració per les 5 hores setmanals – aproximadament – que dediquen a entrenar les noies i als partits de dissabtes:
Les despeses van ser les següents:
DESPESES
Assegurança 51
Equipament Samarretes 306
Mitjes i espinilleres 104,34
Estampació samarretes 69,7
Calçat 340
Equipament entrenadors/a 60

Equip tècnic Dave G 0
Ferran P 0
Maria S 0
Carnets entrenador escolar 32
Transport Transport BCN x amistós 27
Transport Igualada (bus) 361

Manteniment camp Xarxa 56
Pintura línies 60
Protectors 155,9

Total 1623

Aquestes despeses van ser cobertes per les famílies de les jugadores, les aportacions del sponsors i l’AFA de l’Escola de la següent manera:
Famílies: 673 (40€ per família)
AFA: 623
Sponsors: 327

Total 1623

Obstacles a vèncer:

El principal obstacle a vèncer és l’econòmic, en el cas d’aquest projecte hem tingut la gran fortuna de comptar amb tres persones que voluntàriament van entomar el projecte convocant, organitzant i entrenant les nenes de manera no remunerada així com amb diversos sponsors que amb les seves aportacions han cobert algunes necessitats materials de l’equip. El projecte també requereix de temps per a poder fer funcionar l’equip. Darrera aquets projecte hi ha la dedicació d’un grup de mares que han contribuït a gestionar i difondre el projecte a la comunitat. Per tal que projectes així no siguin una palmera en un oasi cal que l’administració treballi cap a una escola universal, gratuïta, equitativa i inclusiva.

Col·laboradors:

Direcció, Professorat, Famílies, Infants i joves, Altres

Delegació:

Maresme

Paraules Clau:

equitat, feminisme, treball en equip, inclusió, superació, esport.

Nivell Educatiu:

Primària

Valors clau:

1) La pràctica d’activitats esportives hauria de ser un dret universal i gratuït per a tots els infants.
2) Cap esport hauria de ser exclusiu de nenes o nens.
3) Els espais escolars han de ser per el gaudi de tots i totes.
4) Podem superar allò que ens sembla impossible si treballem en equip.

Materials necessaris:

Equipació per a la pràctica del futbol, calçat de futbol sala, xarxes per les porteries, pintura per delimitar el terreny de joc, protectors d’elements perillosos en el camp, pilotes, assegurances; carnets d’entrenadors.

Necessitats ateses:

El projecte respon a una necessitat identificada per mestres i educadores de l’escola, de trencar dinàmiques excloents al pati, generades al entorn del joc del futbol. És força comú veure que els patis de les escoles estan bastant monopolitzats per grups de nois que juguen a futbol mentre les nens queden relegades a altres zones dels voltants de la pista per no interferir en els partits. Hi ha escoles que han començat a regular l’ús del pati perquè això no passi. A l’escola Joan Coromines, a més d’establir uns horaris per poder jugar a futbol, va sorgir aquesta iniciativa per trencar aquesta segregació en el joc de nens i nenes.
El projecte respon també a aquelles nenes que desitjaven saber jugar a futbol i formar part d’un equip de futbol, a aquelles que volien practicar esport però per motius econòmics no s’ho podien permetre i a aquells membres de la comunitat que volien treballar en un projecte destinat a posar en valor les capacitats i possibilitats de les nenes en l’àmbit d’un esport tan masculinitzat com és el futbol.

Persones necessàries:

Entrenadors (3 persones), equip de gestió i difusió (4 persones), sponsors.

Objectius:

1) Empoderar les nenes a jugar a un esport percebut majoritàriament com a esport masculí mitjançant l’adquisició de les habilitats necessàries per al joc.
2) Afavorir la pràctica esportiva entre nenes pre-adolescents en un moment de risc pel que fa a l’abandonament de la pràctica esportiva.
3) Fer l’escola més equitativa afavorint que alumnes de famílies amb dificultats econòmiques puguin gaudir d’una activitat extraescolar .
4) Transformar els espais de lleure de l’escola en espais més neutres, menys excloents i més feminitzats i compartits on les nenes també gaudeixen de la pràctica del futbol.
5) Mobilitzar i remoure la comunitat educativa i a les persones responsables municipals d’esport i lleure de la ciutat, visibilitzant i demostrant que els equips femenins de futbol són viables i desitjables.
6) Donar visibilitat a la figura de l’entrenadora de futbol.
7) Fer pinya (que és el lema de la nostra comunitat) al voltat de l’equip, aglutinar a la comunitat fent-la partícip dels partits, cridant-la a venir a animar.

Període d’execució:

Data inici periode d’execució: 12/09/2018
Data final periode d’execució: 21/06/2019

Destinataris:

A nenes de 5è i 6è que vulguin aprendre a jugar a futbol mentre formen part d’un equip que té el principal objectiu de transformar el seu entorn per a que sigui més feminitzat, equitatiu i inclusiu.

DADES PERSONA DE CONTACTE:

AMPA:
AFA Joan Coromines

Correu electrònic de contacte:
afa@coromines.cat

EL PRIMER EQUIP DE FUTBOL SALA FEMENÍ ESCOLAR DE MATARÓ
Back To Top